ספורטאי מצטיין – איך מגדלים אחד כזה?

תוכן עניינים

לגדל ספורטאי מצטיין זו השקעה. השקעה בכל מובן המילה. השקעה של זמן, של הקניית ערכים חשובים בתהליך, של ליווי וכן גם של כסף. הרבה כסף. בממוצע הורים לספורטאים מצטיינים משקיעים בשנה בין 20-80 אלף שקלים בשנה. כלומר אם אין לכם את המשאבים האלה, מדובר בקרב שהוא לגמרי אבוד מראש. ילדים ספורטאים שחולמים להצטיין ואולי אפילו להתחרות יום אחד באולימפיאידה נותנים את הכל. הם מבינים שהסיכוי קלוש אבל הם מוכנים לקחת את הצ‘אנס הזה. הם מוכנים לוותר על מפגשים חברתיים, על ימי הולדת, לנסוע רחוק לאימונים ולעשות כל מה שצריך בדרך אל הפסקה. ומה אתכם ההורים? מה אתם צריכים לעשות שהילד שלכם נמצא ממש בחיתולי הדרך הזו.

 

הדוחפים לעומת הנדחפים

לרוב הורים שמגדלים ילד ספורטאי שייכים לאחת משתי קבוצות. יש את אלה שחולמים שהילד שלהם יקבל תפקיד בקבוצת כדורסל איכותית, שמים לו את הכדור בתוך היד ואת הסל בתוך החדר ולא מוותרים עד שהוא בעצם מבין שאין לו ממש ברירה. זה הכיוון אם הוא רוצה או לא. לרוב מדובר בהורים ספורטאים. לעומת זאת, יש הורים שבכלל לא תכננו את זה. הם רשמו את הילד לחוג שחיה או התעמלות קרקע במטרה לשפר את היכולות הפיזיות שלו, אולי להקנות לו כמה ערכים ומיומנויות חשובות ואז זה קורה. ההורה עושה להורים שיחה ומסביר שמדובר בכישרון יוצא דופן. לפעמים גם ההורים עצמם מזהים את המתנה. ואז יש כאן דילמה האם להיכנס לתוך הלופ המטורף הזה של הלחץ, המתח, רף הציפיות האינסופי והאימונים הבלתי נגמרים או שלהוריד הילוך.

 

 

לזכור שיש מחיר לשלם

אין מה לומר. הילד משלם כאן מחיר. הוא לא חווה ילדות רגילה כמו שאר הילדים. בהקשר הזה עולות לא פעם הרבה שאלות כמו מה יקרה אם פתאום הילד יתחרט ויחליט שזה לא מתאים לו?, האם לאפשר לילד לקבל את ההחלטה או שאנחנו הם אלה שצריכים לדחוף אותו ועוד… יש פה סוגייה שחייבים לסגור. המטרה היא לא אתם ההורים. המטרה הילד. הוא המרכז ולכן אנחנו תמיד צריכים לחשוב האם אנחנו עושים את זה בשביל ולמען הילד או בכלל בשביל עצמנו?. האם אנחנו מרגישים שהוא נהנה מהדרך או שהוא עושה את זה רק בשביל לרצות אותנו?. אז נכון, מדובר בשאלות מורכבות, שלא תמיד יש להן מענה אבל כן חשוב להתייחס אליהן בתור נקודה למחשבה. ואם החלטתם שאתם כן בשביל הילד שלכם עד הסוף והוא החליט שהוא מחוייב לתהליך, הנה כמה דברים שאתם צריכים לזכור:

 

  1. אימונים ובית הם שני מקומות נפרדים – בית בנפרד ואימונים בנפרד. תזכרו שאתם לא מאמנים את הילד שלכם לשום מקום ולהיפך, אתם העוגן שלו. מקור התמיכה שלו וחשוב לזכור לעשות את ההפרדה הזו. בנצחונות ובהפסדים, בפציעות, שהוא חוזר מבואס כי המאמן ”ירד“ עליו. אתם לא אמורים להתערב, אתם אמורים ללוות אותו. הוא צריך לדעת שאתם שם בשבילו בכל זמן, בכל מצב.
  2. ליווי חיצוני – לפעמים הליווי שלנו לא מספיק כדי להגיע לטופ של הטופ ונדרשת התערבות מקצועית נוספת כמו תזונאי ספורט, מאמן כושר אישי, פסיכולוג ספורט או סוכן שחקנים.
  3. ההצלחה היא שילוב של לא מעט מרכיבים וכל אחד דורש התייחסות – שינה, ניהול סטרס נכון, יכולת להתמודד עם בלתמ“ים, תיאום ציפיות, חיזוקים ועידודים, תזונה נכונה, כל אלה חשובים עבור הספורטאי המצטיין וכדאי להתייחס לכל הנושאים האלה ולהבין איפה הילד שלנו צריך יותר תשומת לב.
מי שקרא את הכתבה הזו קרא גם את: