בעיות התנהגות בקרב ילדים – איך מתמודדים עם זה?

תוכן עניינים

בעיות התנהגות בקרב ילדים נחשב לנושא מוכר ונפוץ. לא מעט הורים, מורים ואנשי חינוך מתלוננים על התנהגויות חריגות ומתקשים להשפיע או לשנות אותן. בעיות אלה לא רק פוגעות בתפקודו השוטף של הבית או במתנהל בכתה, אלא גם מעמיסות מאוד על הילד ומובילות לכך שהוא יתקשה למצוא את עצמו מבחינה חברתית וגם ידרדר בלימודים. בעיות התנהגות יכולות לבוא לידי ביטוי במגוון מצבים ודרכים כמו אלימות מילולית, אלימות פיזית, איומים, מרדנות, התפרצויות זעם שחוזרות על עצמן, הסתרת האמת ובמקרים חריגים מאוד אף להוביל לשימוש בנשק, כפייה מינית ונטייה לתוקפנות ועבריינות.

 

מתי צריך לפנות לעזרה ולטפל בבעיות התנהגות בקרב ילדים?

חשוב לעשות את ההבחנה בין ילדים הסובלים מבעיות התנהגות וכבר משוייכים למסגרות מתאימות כמו פנימיות ילדים בסיכון או מוסדות המתאימים לילדים ובני נוער שבאים מבתים מורכבים, לבין בעיות אצל ילדים שמגיעים מבתים נורמטיביים וחווים תסכולים. מכיון ולא מדובר במשהו שהוא נדיר, חשוב ללמוד ולהבין את הנושא, להחליט מתי ואיך לפעול באופן מקצועי. יחד עם זאת, יש להבין כי בעיה בהתנהגות היא כל מצב ששובר את המוסכמויות החברתיות, הכללים והחוקים שכולנו מקפידים לשמור עליהם. לכן, גם התנהגויות שאינן קיצוניות אך לא מטופלות באופן הולם, עלולות עם הזמן להחמיר ולהדרדר.

הצבת גבולות היא הבסיס לפתרון הבעיה

גבולות הם אחד הדברים הכי חשובים בתהליכי חינוך אצל ילדים. כל ילד זקוק לגבולות ובמקביל כמעט כולם מנסים לפרוץ את הגבולות הללו. הניסיון לפרוץ גבול איננו בעייתי, משום שהוא מעיד על העצמאות והאוטונומיה של הילד. יחד עם זאת, שיש מצבי מאבק מתמשכים, הקשיים הללו מגבילים את הילד ואז צריך לאבחן מאיפה מגיעה הפרעת ההתנהגות ולטפל בה מהבסיס שלה.

מי שקרא את הכתבה הזו קרא גם את: