טיפול פסיכואנליטי – עוד גישה בתחום הפסיכותרפיה

תוכן עניינים

 

תחום הפסיכותרפיה כולל גישות רבות שהתפתחו לאורך השנים, כשאחת המובילות שבהן היא שיטת הפסיכואנליזה, אותה הגה זיגמונד פרויד בתחילת המאה ה-20. שיטה זו כוללת מספר גלגולים, כשהמודרנית שבהן היא טיפול פסיכואנליטי. להלן כל המידע על סוג טיפול זה, אשר במקרים רבים יכול לעזור גם לכם.

 

פסיכואנליזה – הבסיס של הטיפול הפסיכואנליטי

כאמור, הטיפול הפסיכואנליטי מתבסס על פסיכואנליזה, גישה פסיכותרפית הטוענת כי מצוקות נפשיות שהופכות להפרעות של ממש, מקורן מתהליכים מוקדמים בהתפתחות של האדם – ילדותו , התבגרותו ויחסיו עם הוריו. מאחר והנפש מתפתחת ומתקבעת בתקופת גילאים אלו, כל מצוקה או חוויה לא נעימה שהתרחשה עשויה להשפיע על האדם בהמשך חייו. כאשר הוא לא מצליח להתמודד עם אותם אירועים, עלולים להתפתח אצלו קשיים רגשיים שונים. טיפול פסיכואנליטי – פסיכואנליזה נועד להתחקות אחר אירועים אלו, לפענח אותם, להבין את ההשלכות שלהם ולאחר מכן להתמודד איתם, תוך הסרת מנגנוני ההגנה שגרמו לקיבעון ולהתפתחות הפרעות נפשיות שונות.

 

למי מתאים טיפול פסיכואנליטי?

הטיפול הפסיכואנליטי מתאים לכל מי שסובל מהפרעות נפשות כגון מתח, חרדה, דיכאון, פחד מזרים, הפרעות אישיות, הפרעות פסיכיאטריות מורכבות (כגון סכיזופרניה), פוביות אחרות ועוד, ומסוגל לשתף פעולה עם המטפל בצורה אינטנסיבית וחושפנית. מידת אינטנסיביות גבוהה היוותה חלק מרכזי גם בפסיכואנליזה המקורית של זיגמונד פרויד, כשהמטרה היא שמטופל ייקשר למטפל שלו ויחשוף בפניו את נבכי נשמתו. יחד עם זאת, כיום, משום העלויות הגבוהות וההבנה שנפש האדם עדיין צריכה להישמר מאחורי מנגנוני הגנה שונים, טיפול פסיכואנליטי מודרני כולל בדרך כלל רק עד 2 עד 3 טיפולים בשבוע, כאשר בהמשך ניתן לרדת לפעם בשבוע, ככל שחל שיפור בתסמיני ההפרעה של המטופל.

מהלך הטיפול

על מנת שטיפול פסיכואנליטי יתקיים בצורה מוצלחת, חייבת להתקיים הרמוניה טיפולית בין המטפל למטופל. במפגשים הראשונים מנסה המטפל להכיר את המטופל ככל שניתן, להבין ממנו ממה בדיוק הוא סובל והאם יש לו זיכרונות מוקדמים שעשויים לשפוך אור על מצבו הנפשי. בהמשך המטפל מפנה את מלוא  תשומת ליבו לתחקיר קורות חייו של המטופל וזאת במטרה להתחקות אחר מאורעות שאינם זכורים לו. לא אחת שואל המטפל על אופן ההתמודדות של המטופל בבית הספר בתור ילד, במעברי דירות שחווה, מקומות עבודה שעבר ועוד. לאחר מספר מפגשי היכרות שכאלו מגיע השלב האיבחוני, כאשר המטפל קובע את סוג האישיות של המטופל, ההפרעה הנפשית, רמת התפקוד ודרכי הפעולה להתמודדות.

 

בשכיבה או בישיבה

בעוד זיגמונד פרויד נהג לבקש ממטופליו לשכב על ספה ולענות על שאלות, לשתף מחלומות, משאלות וממחשבות שעולות, תוך כדי עצימת עיניים, טיפול פסיכואנליטי מודרני מתבצע בדרך כלל בצורת ישיבה, עם או ללא קשר עין עם המטפל. ישנם מטפלים שעדיין דוגלים בשיטה השכיבה על הספה, כשהדבר תלוי כמובן גם ברצונו של המטופל ובמה שהכי נוח עבורו ויגרום לו להיפתח בצורה הכי מהירה.

 

מי שקרא את הכתבה הזו קרא גם את: