טיקים קוליים כדוגמת כחכוח בגרון זוהי בהחלט תופעה שאינה נעימה כלל עבור מי שחווה אותה, אם כי בהינתן מידע נכון אודות טיקים מוטוריים, טיקים קוליים ומה שביניהם בהחלט ניתן להקל על ההתמודדות ולחיות לצידם של הטיקים. בכתבה זו, החלטנו להסביר לכם כל מה שתצטרכו לדעת בנושא של טיקים אלה וכל היוצא בכך.
טיקים – מה הם בעצם?
על פי ההגדרה הבסיסית ביותר, טיקים הם בעצם תנועות מהירות ולא רצוניות אשר מבוצעות באופן חזרתי, כאשר ניתן לדכא את הטיקים לפרק זמן קצר בלבד. בדרך כלל, טיקים קוליים ומוטורים כאחד משתייכים אל הפרעות תנועה שונות המאופיינות בין היתר בתנועה יתרה.
דוגמאות של טיקים קוליים
טיקים קוליים גם הם נחשבים לתנועה לא רצונית, מאחר ואלו בדרך כלל מערבים את שרירי הנשימה, חלל הפה וכן גם את מיתרי הקול, כאשר כל אלו יחדיו גורמים להשמעת קולות בלתי רצונית. בדרך כלל, אותם טיקים יבואו לידי ביטוי בשיעול, אנחה וכחכוח בגרון. כמו כן, חשוב לציין כי ניתן למיין טיקים לשני סוגים, מורכבים ופשוטים. בדרך כלל, טיקים מורכבים וקוליים יבואו לידי ביטוי בין היתר בחזרה על מילים וביטויים או קללות.
מה יכול להחמיר טיקים?
במצבים כדוגמת תסמונת טורט או אקולליה, הטיקים הבלתי רצוניים יכולים להחמיר או לסירוגין, להופיע לעיתים תכופות יותר בהינתן סיטואציות מסוימות:
- לחץ נפשי – כאמור, טיקים בעצם נחשבים למעין פעולות בלתי רצוניות אשר קורות ממש כמו רפלקס בקרב אלו הסובלים מהם. בהתאם לכך, בהינתן מצב של לחץ נפשי, ייתכן כי הטיקים הבלתי רצוניים יחמירו או יופיעו בתדירות גבוהה יותר.
- חרדה – בדיוק כפי שלחץ נפשי עשוי להחמיר טיקים, כך גם חרדה שכן, כאשר האדם הסובל מהטיקים מתון במצב של חרדה ואי-שקט נפשי, הוא עשוי להשמיע את הטיקים ולחזור עליהם בצורה חמורה יותר.
- כעס – גם כעס יכול לגרום לאלו הסובלים מטיקים לבצע אותם באופן מוגבר יותר שכן, בדיוק כמו חרדה או לחץ, גם כעס הוא רגש אינטנסיבי אשר גורם לתחושה של חוסר נחת שבעקבותיה הטיקים מופיעים בצורה אינטנסיבית.