רופא אורולוג – במה הוא מטפל ומתי יש צורך לפנות אליו?

תוכן עניינים

רבים מאיתנו נתקלו לפחות פעם אחת בחייהם במונח רופא אורולוג אבל לא היו בטוחים כל כך במה מדובר ובמה רופא בעל התמחות באורולוגיה מטפל. ראשית נסביר שזוהי תת התמחות שבמסגרתה עוסק הרופא המטפל באיברים כגון הכליות, בלוטת הערמונית, שלפוחית השתן, איברי הרבייה אצל גברים כגון צינור השופכה, אשכים, הפין ועוד. בקרב האוכלוסיה נהוג לחשוב כי אורולוג מטפל אך ורק במקרים הקשורים בגברים אך כאמור אורולוג כפי שציינו אחראי על איברים כמו הכליות ושלפוחית השתן ולכן הוא גם מטפל במקרים של נשים שצריכות ייעוץ רפואי הקשור בבעיות בנוגע לאיברים או המערכות הללו.

 

באילו מקרים נרצה לפנות לאורולוג מומחה

ציינו קודם לכן את האיברים והמערכות בהן רופא אורולוג מטפל אך באילו בעיות באותם איברים נרצה לפנות אל האורולוג המומחה? האם נרצה לפנות אליו כאשר אנו נתקלים בבעיה או דווקא נרצה לפנות אליו במקרה של טיפול מונע. אז התשובה לכך מתחלקת לשני חלקים שכן כמובן כמו כל רופא אחר נוכל לפנות אליו כאשר אנו חווים בעיה, כאב או כל דבר אחר באחד מן המקרים בהם מטפל רופא בעל התמחות באורולוגיה. חלק מן המקרים בהם נרצה לפנות אליו הם כאשר אנו חווים כאב באזור הכליות, כאב בעת מתן השתן ועבור גברים בעת בעיית חוסר אונות, או בעיות כאלה ואחרות בצינור השופכה או הפין. מעבר לאותן בעיות ניתן לפנות אל אורולוג גם עבור טיפולים מונעים כאלה ואחרים כאשר אחת הפניות הנפוצות ביותר בקרב האוכלוסיה, אלו הם גברים אשר פונים אל אורולוג כדי לבצע בדיקה של בלוטת הערמונית בכדי להבין האם מדובר במקרה של ערמונית מוגדלת מסוג שפיר או ממיר. הסרטן השכיח ביותר בקרב גברים, כאשר בקרב גברים מעל גיל 50 בפרט, הוא סרטן הערמונית ואורולוג הוא זה שיכול לבצע בדיקה בכדי לשלול סרטן בערמונית.

 

כיצד ניתן לאבחן סרטן בערמונית

ישנן מספר דרכים בהן ניתן לאבחן גידול סרטני בערמונית כאשר השכיחה והזמינה ביותר היא בדיקה רקטלית. הבדיקה הרקטלית זוהי בדיקה פיזיולוגית לכל דבר ועניין בה האורולוג מחדיר אצבע דרך פי הטבעת של המטופל. במסגרת הבדיקה הקלינית הזו יכול האורולוג לקבל אינדיקציה יחסית טובה על תהליכים פיזיולוגיים שעוברים על המטופל ואם הוא חש כי בלוטת הערמונית מעט מוגדלת הוא יכול להפנות את המטופל למספר בדיקות נוספות. בדיקה נוספת במסגרתה ניתן לבחון האם המטופל מפתח סרטן בערמונית היא בדיקת דם פשוטה כאשר במהלך הבדיקה נדגם חלבון ספציפי בבלוטת הערמונית הנקרא PSA, שזהו גם השם של בדיקת הדם הזו, וכאשר מגיעות תוצאות הבדיקה יכול הרופא לקבוע על פי הערך של אותו חלבון בדם האם המטופל סובל מסרטן בבלוטת הערמונית. במידה ואכן אחת מהבדיקות הללו מעלות על פי האורולוג חשש של סרטן בבלוטת הערמונית ניתן לפנות לביצוע ביופסיה שגם אותה מבצע אורולוג מומחה.

 

 

כיצד ניתן לטפל בסרטן בבלוטת הערמונית

כיום, עם התפתחות עולם הרפואה והניתוחים הזעירים, רופאים בעלי התמחות באורולוגיה יכולים לטפל בהסרה של גידול מבלוטת הערמונית במגוון רב של דרכים כאשר רובן אינן נחשבות לפולשניות. ניתוחים זעירים כוללים הקפאה של אותו חלק בבלוטת הערמונית בו קיים הגידול, הסרה של החלק עם הגידול ועוד. היתרון הגדול של אותם ניתוחים זעירים הוא העובדה שההתאוששות מהם היא קלה מאוד ולאחר זמן קצר יכול המטופל לחזור לשגרת היום יום שלו בעוד שבעבר היו צריכים המטופלים להשלים מספר ימי מנוחה לאחר פרוצדורה פולשנית של ניתוח בערמונית. יש לציין כי כל אורולוג מתמחה בסוג אחר של ניתוח זעיר ולכן יש לבחון מספר דרכים בטרם קבלת ההחלטה ולהתייעץ עם יותר מאורולוג אחד.

מי שקרא את הכתבה הזו קרא גם את: