התמכרות להרואין ההשלכות שכדאי להכיר

תוכן עניינים

בעידן הנוכחי אנחנו רואים שימוש בחומרים ובסמים בכל סוגי האוכלוסיה והמעמדות. התמכרות לסמים כבר לא נתפסת ככזו השייכת רק לאורח חיים ספציפי. אנחנו רואים צעירים, סטודנטים ואף הורים לילדים עושים שימוש בסמים קלים וקשים בשוטף. כשמדובר על התמכרות להרואין ישנן השלכות משמעותיות שלא נראה בשימוש בסמים קלים. לפני שנסביר על ההשפעות של הרואין ועל תהליך הגמילה מהחומר, חשוב לנסות להבין מה הוא. אז למעשה, הרואין המכונה בארץ גם בשמו המסחרי קוק פרסי הוא בעצם אבקה. את האבקה מייצרים ממורפים שמיוצר מתהליך חלבי בהפרשת מצמח פרג אופיום. אנשים שלוקחים הרואין דרך הוריד, מדובר במכה של ממש, שכן החומר חזק עד פי חמישה בהשוואה למורפיום. ניתן לצרוך את החומר דרך הווריד, בעישון או הסנפה. במדינת ישראל חל איסור חמור לצרוך או למכור את הסם, כחלק בלתי נפרד מפקודת הסמים המסוכנים.

מה שונה בהתמכרות להרואין מהתמכרויות אחרות?

כאנשים עושים שימוש בהרואין הם עלולים למצוא את עצמם מכורים לחומר מאד מהר, לפעמים אפילו בפעמים הראשונות לשימוש. כשאדם קונה הרואין, הוא לא יודע מה הוא מקבל, מה אחוזי החומר הפעיל בסם שהוא משתמש בו, מה שעלול להוביל גם למנות יתר. נמצא כי במכורים להרואין קיים לרוב רקע תורשתי, גופני או אישיותי להתמכרות. מכורים לסמים מסוג זה, פעמים רבות מזניחים עצמם בריאות וגופנית, מאבדים יכולת לתפקד ביום יום, עלולים ללקות בהפרעות אישיות ובמחלות כמו איידס ומחלת כבד ועוד. פעמים רבות המכור מאבד מקשריו עם הסביבה הקרובה לו, עלול לאבד את עבודתו, משפחתו ועוד. גמילה מסמים קשים היא מאתגרת מאד אבל הוכחה כאפשרית.

 

איך מתמכרים לחומר?

במוח יש נוירונים שמשחררים לגוף בצורה טבעית אנדורפינים לכל מערכת העצבים, מה שבעצם תורם לשיכוך כאבים. אותם אנדרופינים בעלי אפקט הרגעה ויש להם בעצם סוג של קולטנים מובנים. אותם קולטנים מגיבים להרואין ככה שתהליך ההתמכרות קורה מהר מאוד, לפעמים תוך מספר פעמים של שימוש בלבד. שימוש ממושך יוביל לכך שהגוף יפתח עמידות לחומר.

איך עובד תהליך הגמילה?

בשימוש בהרואין המשתמש מקבל חוויה עוצמתית רגשית ופיזית, תחושת התעלות וניתוק מין המציאות. תהליך הגמילה מהרואין הוא מורכב וכולל פן פיזי ופן נפשי ובעיקר תחושות שונות לגמרי מהשימוש בחומר. בתהליך הגמילה יחוש המכור מגוון תסמינים כמו שלשולים והקאות, הזעת יתר, חרדות, תוקפנות, נדודי שינה ועוד. כל אלו עלולים לגרום למכור לרצות לחזור ולהשתמש שוב, וכאן נכנס הפן הרגשי והנפשי של התמודדות עם תהליך הגמילה. בתהליך יש להתייחס גם לגמילה הפיזית וגם לתמיכה הנפשית והרגשית ולכן נהוג לקבל ליווי מקצועי ממרכז גמילה או מאנשי מקצוע בתהליך כדי להעלות את סיכויי את הצלחתו.

מי שקרא את הכתבה הזו קרא גם את: