האם יש כזה דבר חרדה חברתית?

תוכן עניינים

בעשור האחרון חלה של ממש במודעות לגבי כל הנושא של חרדה. יחד עם זאת, יש סוגים שונים של חרדות כאשר בין הסוגים הללו יש חרדה אחת שדווקא נוטה להידחק לשוליים. קוראים לזה חרדה חברתית. הרי זה קצת מוזר שיש אנשים שחווים משהו כזה שקוראים לו חרדה חברתית. אנחנו מטבענו בני האדם יצורים חברתיים ואנחנו אמורים לרצות להרגיש אהובים, שמכבדים אותנו, אנחנו רוצים להיות בחברה של אנשים. אז לא. זה לא מוזר ואפילו מדובר בתופעה די שכיחה, הן אצל ילדים ובני נוער והן אצל מבוגרים. הבעיה היא  שזה לא משהו שכל כך מדברים עליו עדיין בשיח הציבורי. חרדה חברתית היא בעצם מצב שבו אנשים נכנסים לתוך בועה כזו של אי נוחות מאוד גדולה שבאה לידי ביטוי כאשר הם צריכים לבוא ולהיות ליד אנשים אחרים. אצל חלק מהאנשים החרדה היא מאוד קיצונית וזה קורה להם בכל פעם שהם יוצאים מהבית ואצל חלקם במצבים מסוימים, כמו למשל לפני פגישה או הרצאה חשובה שהם צריכים להעביר.

 

איפה זה בא לידי ביטוי?

התחושות הן כאלה שאותם אנשים מרגישים שכולם מסתכלים עליהם ובוחנים אותם, הם מרגישים שהם נמצאים כאילו מעבר לסוג של זכוכית מגדלת. הם בטוחים שכולם שמים לב אליהם והם פוחדים לעשות צחוק מעצמם ולכן הם לא מסוגלים להיכנס לאותם מקומות שיש בהם אנשים. חשוב להבין שיש מקרים בהם חרדה חברתית היא תוצר נלווה למצב רפואי אחר שדווקא בא לידי ביטוי מבחינה פיזית כמו טיקים או מחלה/ מוגבלות פיזית ששמה אותם במקום בולט יותר ואז בשל הבושה, הם גם מפתחים בעיות נפשיות, ממש כמו חרדה מהסוג הזה. במקרים כאלה חשוב לטפל גם בבעיה הפיזית בהיבט הרפואי שלה וגם בבעיה הנפשית שגורמת לחוסר ביטחון ולפגיעה של ממש בדימוי העצמי.

מהי פוביה חברתית מופשטת?

למעשה מדובר בפחד שיכול לבוא לידי ביטוי אצל כל אחד ואחת מאיתנו. אותם אנשים שסובלים ממה שנקרא פוביה חברתית מופשטת, פוחדים להגיע למקומות הומי אדם כמו מסיבות למשל. אדם הסובל מפוביה חברתית מופשטת, ימנע מעצמו להיכנס לחלל שבו רוב האנשים מתרכזים בתוכו, הוא תמיד יעמוד ליד הדלת, או בחלל אחר שיש בו פחות אנשים והוא מרגיש בו יותר בטוח. אם בכל זאת הוא בחר להיכנס לתוך האירוע או המסיבה, הוא ירגיש שהוא לא מתאים לסביבה בה הוא נמצא והנה תיכף יגיע הרגע שבו הוא יעשה מעצמו צחוק ויקרה לו משהו לא נעים. אותם אנשים בטוחים שאחרים חושבים שהם משעממים, שאין להם שום דבר מהותי ומעניין לתרום לשיחה. בהיבט הפיזי הפחד והחרדה מהסוג הזה באים לידי ביטוי בתחושה שהפה יבש, הלב דופק בעוצמות, לפעמים יש צורך עז לגשת לשירותים ועוד. בדרך כלל אנשים מסביב כן שמים לב לכך גבוהות ממה שהוא אמור, שאותו אדם שמתלווה אליו החרדה מזיע, מסמיק או מרגיש סוג של אי נוחות שקשה מאוד שלא להבחין בה. המצב הזה בעצם מגביר את החרדה עוד יותר ומה שקורה הוא שבסופו של דבר, אותם אנשים בורחים מהמקום וזה עלול להסתיים בהתקף פאניקה – דפיקות לב חזקות, תחושה של עילפון ובפעמים הבאות הם פשוט לא יגיעו לאותם מקומות.

 

אז מה עושים?

אחת הבעיות עם אותם אנשים שהם פשוט לא רוצים לטפל בבעיה ואז זה רק מחמיר. יחד עם זאת, יש כאלה שכן פונים לטיפול. לעתים ניתן לעבור טיפול תרופתי עם תרופות נוגדות חרדה ולחץ, לפעמים כדאי לשלב את הטיפול עם טיפול פסיכולוגי התנהגותי או טיפול פסיכואנליטי שיכול מאוד לעזור ולהקל במצבים האלה.

מי שקרא את הכתבה הזו קרא גם את: