תכנון בית: מאיפה מתחילים ואיך עושים את זה?

תוכן עניינים

אחד הפרויקטים הכי משמעותיים בחיים שלנו הוא הבית אותו אנחנו בונים. תכנון בית הוא משימה מורכבת הכוללת בתוכה המון מרכיבים שעלינו לקחת אותם בחשבון, כחלק בלתי נפרד מהתהליך. לא רק שיהיה עלינו לבחור סוגים שונים של בעלי מקצוע לרבות אדריכל, מודד מוסמך, מהנדס, קבלן, יועץ חשמל, יועץ אינסטלציה ועוד, אלא מדובר בהשקעה אדירה לטווח הרחוק בהיבט של זמן, אנרגיה וכמובן כסף. בשורות הבאות נציג בפניכם כמה טיפים חשובים שיסייעו לכם בתהליך התכנון של בית החלומות שלכם.

 

הכל מתחיל בקניית מגרש

אנשים רבים שרוצים לקנות שטח לא מודעים לכך שתפקידו של אדריכל נכנס כבר בזמן זה. התייעצות עם אדריכל העוסק בתחום של אדריכלות בניין קריטית עוד לפני שאתם מחליטים האם לרכוש או לא לרכוש מגרש ספציפי. יכולים להיות שני מגרשים שייראו לנו בדיוק אותו דבר, אבל יש מגרשים שלא ניתן יהיה לתכנן בהם את הבית באופן שבו אתם רוצים, כי אתם לא מודעים לכל ההגבלות הקיימות. למשל, נניח שיש אופציה אחת בלבד לבחור את מיקום החניה. משם כל הבית יקבל את הצורה הקבועה שלו בין אם זה המטבח, הסלון, חדר השינה והנה כל החלק התחתון של הבית כבר קיבל את הצורה שלו מבלי שתכננתם את זה. לעומת זאת, יש מגרשים עם פרופורציות אחרות שמאפשרים לנו יותר גמישות ולכן התייעצות זו שווה הרבה פעמים המון.

מה הקשר בין תכנון בית לאקלים?

בישראל, יש המון ימים חמים וחודשים שלמים בהם השמש זורחת בשמיים. זה כמובן מבורך אבל, וזה אבל משמעותי מאוד, היא מהווה פקטור מרכזי בתהליך התכנון של הבית. לכן, לפני שאנחנו מתכננים את הבית שלנו, עלינו להבין מה הכיוונים. מאיפה השמש מגיעה ובאיזה שעות היא תופסת נוכחות גבוהה, איפה היא שוקעת ביחס לבית… הרי זה ידוע שהיא זורחת במזרח, שוקעת במערב ועוברת בדרום אבל, איפה המגרש שלנו ומה ההפניות שלו ישפיע מאוד על התפקוד של הבית. עלינו לשאול את עצמנו שאלות כמו למשל האם אנחנו אוהבים לקום מוקדים ורוצים הרבה שמש שתציף את המטבח, או שאנחנו יותר אנשים של ערב וזה פחות רלוונטי.

 

הכנה מראש והתאמה לצרכים המדויקים שלכם

לפני שנפגשים וקובעים פגישה עם אדריכל, אנחנו צריכים להכין כמה דברים. קודם כל פרוגרמה. הכוונה היא בעצם לתכנית הכמותית והסכמתית של איך בעצם הולך להיראות הבית שלכם. יש כאלה שחשוב להם מטבח גדול ויוקרתי, מסוג המטבחים שכל מה שאנחנו עושים בהם זה סנדביץ‘ עם חביתה. לעומת זאת, יש כאלה שיעדיפו מטבח קטן ופרקטי… יש משפחות שיעדיפו שכל הילדים ישנו בחדר אחד ויהנו מחדר משחקים משותף וגדול, לעומת הורים שירצו שלכל ילד יהיה את החדר שלו. כל התכנון הזה בעצם נקרא פרוגרמה. זה משהו שצריך לעשות לבד, אתם, עם עצמכם כדי שכבר תיפגשו עם האדריכל, הוא יוכל יותר לכוון ולמקד אתכם, להסביר לכם מה בעצם אפשרי ומה פחות. אם אתם יודעים כמה שטח מותר לכם לבנות במגרש, גם זה מידע חשוב. רק אחר כך אפשר להיכנס לעומק התכנון ולכל הנושא של בירוקרטיה.

 

לסיכום, בית הוא פרויקט לכל דבר ועניין. בניה של בית דורשת המון תשומת לב לפרטים הקטנים ומעקב עקבי בזמן אמת. לכן, חשוב לתכנן את התהליך, לפרק אותו לשלבים, לבצע את הבניה לפי תקציב ואז התהליך כולו הופך פחות מורכב עם פחות בלתמ“ים.

מי שקרא את הכתבה הזו קרא גם את: