כל מה שצריך וכדאי לדעת על חינה בבית

תוכן עניינים

טקס החינה מהווה למעשה את אחד הטקסים המסורתיים, העתיקים והיפים שיש בהיסטוריה. זוגות רבים בוחרים לחגוג חינה בבית, אירוע אשר מקובל לקיים בכל עדות המזרח ואצל יהודים שהגיעו לישראל מהודו. אל החינה נהוג להזמין קרובים כמו בני המשפחה המצומצמת וגם המורחבת, חברים קרובים, שכנים ומכרים. כמעט כל יהודי מכיר את טקס החינה המרוקאית שנחשבת לטקס מפואר המשלב מגוון של מנהגים מיוחדים. לפני שנים רבות היו מקפידים לחגוג את החינה במרוקו בתור מסיבת אירוסין. הטקס מסמל את ההתחלה החדשה והנקייה של הזוג שממש בקרוב הולך לעמוד תחת חופה וקידושין. במרוקאית קוראים לזה ”אלערוס ולערוסה“ – כלומר, הארוס והארוסה.

 

טיפים להפקת חינה בבית

אחת הסיבות העיקריות שהמשפחות והזוגות אשר מתחתנים בוחרים לקיים את טקס החינה דווקא בבית או בבית ההורים, היא משום שהחתונה עצמה מביאה איתה המון הוצאות ולכן הם שומרים את התקציב העיקרי לחתונה עצמה. יחד עם זאת, בכל זאת הזוגות לא רוצים לוותר על הטקס ולכן שהאירוע מתקיים בבית זה מצד אחד חוסך עלויות של השכרת מקום ומצד שני מאפשר להפיק אירוע משמח, משפחתי עם כל המנהגים עליהם נספר בהמשך. למרות שלא משכירים מקום, עדיין מדובר בכמות מוזמנים יחסית גדולה. לחינה ממוצעת מוזמנים בין 50-150 מוזמנים. יש גם חינות גדולות יותר אליהן מוזמנים 200-300 מוזמנים. לכן, כדאי לפנות לחברה מקצועית שתספק לכם ציוד מתאים כמו השכרת כסאות לאירוע, השכרת שולחנות, זולות ישיבה עם מזרנים, פופים, אולי אפילו שווה לחפש קייטרינג מתאים המתמחה בהכנת האוכל המסורתי והעוגיות המיוחדות שיש באירוע כמו חינה. פניה לאנשי מקצוע מהתחום תחסוך לכם זמן רב, התעסקות ותאפשר לכם להגיע לאירוע רגועים ונינוחים יותר.

המנהגים של טקס החינה המסורתי – מה המסורת מסמלת?

כאמור טקס החינה מאופיין בכל מיני מנהגים נחמדים ובכל מנהג יש את הסמל שלו.

  • תלבושות צבעוניות ויוצאות דופן- אמנם לא מדובר בחג הפורים, ובכל זאת, גם החתן וגם הכלה, לפעמים אפילו האורחים מתלבשים בכל מיני תלבושות צבעוניות מבדים עשירים ואיכותיים. יש אפילו זוגות שבוחרים להגיע לתופרת מיוחדות המתמחה בתפירת בגדי חינה. באירוע החינה, החתן לובש ג‘לביה והכלה שמלה יחסית רחבה. במרוקאית קוראים לשמלה הזו ”קשוואה אל כבירה“.
  • זהב מסמל שפע – בנוסף, נהוג להעניק לכלה ולחתן תכשיטים עשויים מזהב. בדרך כלל האמא של החתן מעניקה לכלה צמיד, זוג עגילים ו/או שרשרת מזהב והחתן מקבל מאם הכלה שעון זהב, אבל זה ממש מנהגים של לפני הרבה שנים וכל משפחה לוקחת את זה היום למקום שלה. הזהב מסמל חיים של עושר ושפע עבור בני הזוג.
  • אוכל – נהוג להכין כל מיני מנות מסורתיות המתובלות בתבלינים מזרחיים, כל עדה והמנות שמאפיינות את האירוע שלה.
  • הרבה מתוק- מכיוון ורוצים לאחל לזוג שעומד להתחתן חיים מאושרים, מתוקים ושמחים, נהוג להכין המון סוגים של סוכריות ומתוקים מיוחדים אותם מסדרים בצורה מיוחדת ויפה על מגשים. בין המתוקים שנהוג להכין או לרכוש הם עוגיות בוטנים, עוגיות קוקוס, מופלטות, פירות יבשים, עוגות ועוד.
  • המידות הטובות עוברות גם לכלה – אחד המנהגים היותר משמעותיים בטקס החינה הוא העיסה אותה מכינה לרוב אישה שנשואה שנים רבות באושר, אישה עם לב טוב ורחב שמעבירה תוך כדי הטקס את התכונות והמידות הטובות לכלה. את העיסה עצמה נהוג להניח בתוך קערה מקושטת, שוב כדי לסמל אושר ושמחה. את העיסה מורחים גם על הידיים של הכלה וגם על הידיים של הכלה.
מי שקרא את הכתבה הזו קרא גם את: