טיקים בעיניים אצל ילדים – להתייחס או לא להתייחס?

תוכן עניינים

מנתונים מחקריים עולה כי אצל למעלה מ-30% מהאוכלוסיה מופיעים טיקים בשלב כזה או אחר בחייהם. אלו יכולים להיות טיקים קוליים כמו כחכוח, לעיתים אפילו מבלי שהאדם שעושה את הטיק מודע לזה, ואלו יכולים להיות טיקים תנועתיים כמו מצמוץ. כאשר מדובר על טיקים בעיניים אצל ילדים, ברוב המקרים מדובר בתופעה שחולפת מעצמה. לכן, ההמלצה היא כלל לא להעיר לילד, כדי לא לייצר עניין סביב הנושא ואף לגרום להחמרה של הטיקים.

מתי זה טיק? כשזה חוזר על עצמו פעם אחר פעם. יש טיקים בעיניים שהם כל כך קטנים, עד שלפעמים אי אפשר אפילו לשים לזה לב. בעוד הטיקים הפשוטים מופיעים בשריר אחד בלבד ומוגדרים כפחות חמורים ואף לעיתים ניתנים לשליטה, יש טיקים הנחשבים לקבוצה של תנועות וקולות, אז כבר נדרש בירור רפואי. מתי צריך לגשת לרופא? כשזה לא עובר.

טיקים בעיניים אצל ילדים

מתי מדובר לא רק בטיקים פשוטים בעיניים אצל ילדים, אלא בתסמונת טורט?

בשונה מטיקים פשוטים בעיניים שחולפים מעצמם, תסמונת טורט היא סוג של הפרעה נוירו פסיכיאטרית המופיעה בילדות. התופעה מאופיינת בשילוב בין טיקים מוטוריים (ממש כמו המצמוץ אבל לא רק) לבין טיקים קוליים. הטיקים משתנים במידת חומרתם ולעיתים מובילים לכל מיני בעיות רגשיות, התנהגותיות וקוגניטיביות דוגמת בעיות קשב וריכוז, התקפי זעם ועוד.
רק כאשר מופיעים טיקים מוטוריים מרובים וטיק אחד קולי לפחות (לא בהכרח בו זמנית), בכל יום או כמעט בכל יום למשך תקופה של למעלה משנה, אפשר להגדיר ילד כסובל מתסמונת טורט. חשוב להבין כי אין קשר בין התסמונת לבין השפעות פיזיולוגיות ישירות. היום יש מגוון של דרכי טיפול בטיקים מכל הסוגים, כגון טיפול פסיכואנליטי, כך שניתן לבחור את הטיפול בהתאם למצב, לגיל הילד ולחומרת הטיקים.

מי שקרא את הכתבה הזו קרא גם את: